logopedie

Zangstem

Ik haal de hoge tonen niet meer.

Zangers ervaren specifieke stemklachten. Een kleine  hapering in de stem kan grote gevolgen hebben en kan bij de een leiden tot  onzekerheid tijdens het zingen in een koor en bij de ander tot een beperking in de  beroepsuitoefening. Heesheid na langer zingen, een gevoel van spanning in de keel waardoor de stem niet lekker loopt, hoge tonen die  niet meer lukken zijn veel voorkomende klachten.

Samen onderzoeken we wat de factoren zijn die het zingen belemmeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: De dagelijkse belasting van je stem, een minder goede spreektechniek, een teveel of onevenwichtige spierspanning in het keelgebied.

Door mijn eigen zangervaring weet ik wat er gevraagd wordt van de zanger en welke eisen  aan de zangstem worden gesteld. Een klein mankement kan een grote impact hebben. Ik ben op de hoogte van veelgebruikte zangmethodieken, waardoor ik de taal van de zanger begrijp. Er wordt in de praktijk geen zangles gegeven. Waar mogelijk werk ik graag samen met je zangdocent.

Niet alle stemproblemen kunnen worden opgelost met logopedie. Een operatie door de KNO-arts kan dan noodzakelijk zijn. Zo’n operatie wordt vaak als spannend ervaren. Klinkt mijn stem nog hetzelfde na de operatie, kan ik er nog alles mee doen, kan het probleem weer terugkeren zijn logische vragen van de zanger. Ik sta in contact met de  KNO-arts en start liefst meteen na de ingreep met de revalidatie van de stem. Na een aantal dagen stemrust werken we aan de opbouw van de stem, waarbij de belasting van de stem langzaam wordt opgevoerd tot deze weer volledig kan worden gebruikt. Nog beter is het als de behandeling al voor de operatie start, zodat uitleg kan worden gegeven en een start kan worden gemaakt met de oefeningen.