Logopedie

Spreekstem

Door mijn stem denken mensen dat ik te vaak naar de kroeg ga.

 

Als er iets aan je stem mankeert kan je dat behoorlijk beperken in je functioneren
Vaak voorkomende klachten zijn:

Vooral professionele stemgebruikers vragen veel van hun stem. Denk hierbij aan docenten, sportinstructeurs, callcentermedewerkers, presentatoren, acteurs en zangers.

Een niet goed functionerende stem kan leiden tot stress en problemen op het werk en soms zelfs tot arbeidsongeschiktheid. Wat ook de oorzaak van het stemprobleem is: een optimaal herstel van de communicatie is altijd het doel.

Tijdens de behandeling leer je:

Maar vooral: hoe je weer kunt vertrouwen op je stem.

Niet alle stemproblemen kunnen worden opgelost met logopedie. Een operatie door de KNO-arts kan  noodzakelijk zijn. Zo’n operatie wordt vaak als spannend ervaren. Klinkt mijn stem nog hetzelfde na de operatie, kan ik er nog alles mee doen, kan het probleem weer terugkeren zijn vaak gestelde vragen. 

Ik sta in contact met de KNO-arts en start liefst meteen na de ingreep met de revalidatie van de stem. Na een aantal dagen stemrust werken we aan de opbouw van de stem, waarbij de belasting van de stem langzaam wordt opgevoerd tot deze weer volledig kan worden gebruikt. Nog beter is het als de behandeling al voor de operatie start, zodat uitleg kan worden gegeven en een start kan worden gemaakt met de oefeningen.